Voorwoord Herfstnummer 2010


Waarom zijn juist vrouwen zo druk bezig met lijnen terwijl meer mannen last hebben van overgewicht?
Welke invloed heeft de media op ons eetgedrag ?
Is er een relatie tussen anorexia en de slankheidsnorm in de media?
Wat is het verband tussen emotioneel eten en overgewicht?
Wat is de zin van het volgen van een dieet?
Is er een geheim recept om af te vallen?
Wanneer worden vetcellen aangemaakt en afgebroken?
Hoeveel controle hebben we over ons eetgedrag?
Waarom is het discutabel om mensen met overgewicht hogere premies te laten betalen?
Waarom lijdt meer dan de helft van volwassen niet-westerse allochtonen in Nederland aan overgewicht?
Waarom is moedermelk gezonder als het gaat om het ontwikkelen van obesitas?Overgewicht is inmiddels niet zomaar een probleem, maar dreigt er een te worden van zodanige proporties dat er steeds vaker geroepen wordt om financiële ‘bestraffingen’ zoals bij zorgpremies of bij vliegreizen van passagiers die niet genoeg hebben aan één stoel. Het probleem is urgent. Dieetconcepten waarvan de samensteller beweert de ultieme oplossing te hebben gevonden voor gewichtsproblemen, zijn big bussiness geworden. Televisieomroepen die enerzijds hun uren vullen met kookprogramma´s, ruimen anderzijds zenduren in voor dieetprogramma´s die, als het om de kijkcijfers gaat, niet blijken tegen te vallen.

Wij van Oer Digitaal vonden het daarom de hoogste tijd om een aantal deskundigen te vragen naar hun kennis op het gebied van over- en ondergewicht. Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de pyschologie-afdeling van de Universiteit van Amsterdam, legt ons uit wat onze invloed is op ons eetgedrag en vertelt hoe hij zelf een zak chips probeert te weerstaan. Zijn collega Jaap Keijer van de Universiteit van Wageningen, die zijn eigen gewicht weer op een andere manier probeert te beheersen, gaat o.m. in op de vraag waarom het de hoogste tijd is voor differentiatie van de Body Mass Index zodat die bruikbaar wordt voor een ieder. Cardiologe Harriette Verwey behandelt de gezondheidsrisico´s van over- en ondergewicht.

Wat is er waar van de veel gehoorde kreet dat de media verantwoordelijk zijn voor ons slankheidsideaal? Doeschka Anschutz heeft de afgelopen jaren als promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen hier onderzoek naar gedaan en kwam tot verrassende conclusies. Een uitgebreid artikel is geschreven door Astrid Elstak - Lie Pauw Sam die uit de doeken doet waarom in Amerika het lichaamsgewicht zo´n onbeheersbaar probleem is geworden en welk aandeel de politiek daarin heeft.
Interessant is het artikel van Julie Wall over voeding en geest. Door een aanhoudend gezondheidsprobleem ging Julie zich bezighouden met voeding. Verhelderend zijn de bijdragen van Mary Nicoloau die al enige tijd onderzoek doet naar obesitas onder allochtonen, net als Tommy Visscher, die in zijn bijdrage de vraag beantwoordt of vetcellen weer verdwijnen als het lichaamsgewicht afneemt. En waarom zijn we de afgelopen decennia zo fanatiek met ons figuur in de weer? Zoals Machteld Ouwens beaamt is het westerse schoonheidsideaal lang niet altijd slank geweest.
Ina, Linda, Marieke en Isabelle* schreven tenslotte een column over hun ervaring met obesitas, anorexia en het onder controle proberen te krijgen van het eigen lichaamsgewicht.

Naast de interviews en de columns over over- en ondergewicht hebben onze cultuurredacteuren weer hun uiterste best gedaan om nieuwe boeken, mode, cd´s, films, tentoonstellingen en voorstellingen voor u te bespreken. Adil en Tess, die al ruim een jaar met elkaar corresponderen, nemen een beslissing in dit herfstnummer over hun briefwisseling.
Intrigerend is de gedachtegang van Semira Dallali in haar column Who’s Afraid of the News? Patricia Börger en Petra Aanraad strelen het oog met hun beeldcolumns.

Archief
Oer Digitaal Vrouwenblad heeft sinds kort een archief met daarin de eerdere nummers. Klik bijvoorbeeld het tabblad Interviews aan. Aan het begin van de  volgende regel verschijnt dan Interviews archief. Klik je dat vervolgens aan, dan kun je een keuze maken uit de vorige edities van Oer Digitaal.


En vind je het belangrijk dat Oer Digitaal Vrouwenblad blijft verschijnen?
Word dan lid!
Stort 10 euro of meer op:
0005044576
t.n.v. Henna Goudzand


Mail www.oerdigitaalvrouwenblad.com door naar bekenden.
En tot de Oerflits van 1 november!

Henna Goudzand Nahar
Hoofdredacteur


henna

*Om redenen van privacy zijn de namen gefingeerd.

edesse