Uitgelicht Buitenland (1): Hungry Eyes

DSC_0030

‘Ik ging naar Bommel op de brug te zien.’ (Martinus Nijhoff)


Wij, van de redactie van Oer Digitaal Vrouwenblad, gingen naar Antwerpen om de tentoonstelling Hungry Eyes te zien die van 9 februari tot 5 juni 2010 hangt in FoMu, het Fotomuseum in Antwerpen.

Hungry Eyes is een tentoonstelling over voedingsfotografie. Deze tentoonstelling over eten, over voedsel, over het fotograferen van voeding voor bladen en boeken sluit aan bij onze maatschappij waarin er niet alleen een overdaad is aan voedsel maar ook een grote aandacht ervoor. In grote steden verschijnen er steeds meer zaakjes met trendy keukengerei en een brede plank met kookboeken. Hiernaast zijn er de gratis tijdschriften in supermarkten die vol zitten met verleidelijke foto’s van eten. Wie zijn de mannen en vrouwen die onze ogen strelen en onze smaakpapillen aan het werk zetten? De tentoonstelling Hungry Eyes geeft een kijkje achter de schermen.

Het fotograferen van voedsel schijnt niet makkelijk te zijn. Wat er mooi uitziet met het blote oog kan op de foto al gauw een fletse indruk maken. De kunst is om dat om te buigen. Op de tentoonstelling valt op dat de ene fotograaf daar beter in slaagt dan de andere.
Hungry Eyes beperkt zich gelukkig niet tot de hedendaagse fotografie. Ook oude foto’s hangen er. Onvermijdelijk vraag je je af hoe de vroegere zwart-wit fotografen aankijken tegen de kleurenfotografie.
Sommige voedselfotografen werken met voedingsstylisten. Dat zijn mensen die de taak hebben de te fotograferen producten zodanig te prepareren dat er een mooi beeld van kan worden gemaakt. Dit is een specialisme op zich. Naast het zelf maken van voeding waarbij er bijvoorbeeld omwille van de foto een dikkere bodem wordt gemaakt bij een taart, zijn voedingsstylisten in de weer met spuitbussen en andere hulpmiddelen. Alles is gepermitteerd want het eten is niet bedoeld voor consumptie.

De tentoonstelling in FoMu is gericht op Belgische fotografen. Het zou boeiend zijn als bijvoorbeeld het FOAM in Amsterdam een soortgelijke tentoonstelling als Hungry Eyes zou samenstellen met werk van Nederlandse voedingsfotografen waarbij dan de rol van voedselstylisten meer zou worden uitgewerkt dan nu in FoMu het geval is.

Tekst: Henna Goudzand Nahar en redactie
Beeld: Anne Tjin