Tentoonstelling Cars and Traces

Cover-Betsabee


Tentoonstelling Cars and Traces
Besabeé Romero
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam
24 september 2010 tot 27 februari 2011


‘Sinds enkele jaren heeft het Tropenmuseum het aankopen en tentoonstellen van hedendaagse kunst benoemd als een van de speerpunten in zijn beleid. Kunst kan gezien worden als een cultuuruiting die voor individuele expressie, eigenheid, reflectie en reactie staat. Vanuit dat oogpunt past het goed in de ontwikkeling die het Tropenmuseum doormaakt: die van een volkenkundig naar een cultuur (-historisch) museum waarbij ook persoonlijke geschiedenissen steeds vaker de drager van het verhaal zijn.’

Dit stelt de huidige directeur Lejo Schenk van het Tropenmuseum naar aanleiding van deze tentoonstelling. In dit concept past het werk van de Mexicaanse beeldend kunstenares Betsabeé Romero zeker in het Tropenmuseum. Romero maakt vooral sculpturen en installaties van auto’s en auto-onderdelen. Romero is van mening dat de auto naast een symbool van snelheid en mobiliteit ook uitdrukking geeft aan de sociale status. De kunstenares versiert auto’s en gebruikt autobanden als canvas. Het is werk waarin de zoektocht naar iets nieuws constant aanwezig is maar waarbij tegelijkertijd reeds bekende cultuuruitingen, zoals oud handwerk van de Mexicaanse inheemse bevolking, een plek krijgen.
Bij de tentoonstelling hoort een boek met foto’s van nieuw en oud werk van Romero en drie verhelderende essays geschreven door respectievelijke Mischa Andriessen, Jose M. Springer en Sebastián Lopez.     


Tekst: Redactie