Nationale theedrinkdag

Nieuwsbrief Mei 2010 Nationale theedrinkdag

 

Schrijfster Usha Marhé, bekend van het boek Tapu Sjén/Bedek je schande nam het initiatief tot de Nationale Theedrinkdag op 30 mei aanstaande. Hieronder geeft ze haar motieven weer voor dit burgerinitiatief.


Waar kwam dit initiatief uit voort?

De stoppen sloegen een beetje bij mij door toen halverwege maart binnen politieke kringen ook theedrinken tot een verdachte handeling werd gemaakt. Theedrinken is in veel culturen verheven tot een ceremonie, een kunst, of een dagelijkse handeling, die bij uitstek symbool staat voor rust en verbinding. Theedrinken is geen zwakte maar een kracht. Hoever kun je gaan in het polariseren van een maatschappij? Nou, heel ver dus, als zelfs theedrinken verdacht wordt gemaakt. Als creatief persoon kan ik al heel lang niet meer tegen de steeds negatiever wordende sfeer in Nederland. Het lijkt soms ook alsof de onverschilligheid steeds groter wordt. Die sfeer en die onverschilligheid werken verlammend op de gedachten, de gevoelens en dus ook op het maatschappelijke verkeer tussen mensen, het brengt verwijdering. Je raakt dan in een negatieve spiraal naar beneden terecht. Wat voor signaal geef je aan elkaar als medeburgers? Polariseren werkt goed bij batterijen, maar niet tussen mensen. Dat heeft de geschiedenis ons keer op keer laten zien.

Wat hoop je ermee te bereiken?

De slogan van de Nationale Theedrinkdag is ‘Voor Verbinding, Samen Leven, Samen Doen!’ Wat we willen is dat mensen zich gaan richten op wat ons met elkaar verbindt. Dat men de onverschilligheid van zich afwerpt. Het is heel makkelijk om tegen iets of iemand te zijn, maar daardoor wordt dat iets of die iemand alleen maar groter. Laten we dezelfde energie dan gebruiken om aan elkaar te zeggen wat we dan WEL willen met elkaar! Natuurlijk zijn er problemen in het land. Maar oplossingen die vanuit polarisatie worden bedacht, werken…je voelt het al, polariserend. Oplossingen die vanuit verbinding worden bedacht, werken vanuit de verbinding aan echte oplossingen, want die gaan er vanuit uit dat we er samen in zitten en het dus ook samen moeten oplossen. We zitten samen in de boot die Nederland heet, en we zullen samen een koers moeten varen, want anders blijft die boot in de rondte draaien op dezelfde plek.

Hoe wil je de burgers ertoe brengen om op zondag 30 mei thee met elkaar te gaan drinken?
Zijn er plekken waar er thee wordt geschonken en waar geïnteresseerden zich kunnen aanmelden?


Door de reacties weet ik dat veel mensen denken zoals ik, dat er een grote middengroep is die zich niet uit en niet weet hoe die zich moet uiten. Men voelt zich verdrukt tussen twee extremen, die veel aandacht in de media krijgen. Die middengroep die denkt vanuit de verbinding, krijgt weinig aandacht. De Nationale Theedrinkdag biedt hen de gelegenheid om zich om een leuke manier uit te spreken. Ik heb wel het initiatief genomen, maar de Nationale Theedrinkdag is vooral een burgerbeweging, die moet worden opgepakt door mijn medeburgers. Men moet vooral zelf initiatieven ontwikkelen om aan de gedachte van verbinding uiting te geven. Ik droom ervan dat mensen in alle steden en dorpen straatfeesten en picknicks in de parken organiseren, of op openbare pleintjes en speelplaatsen, waar mensen thee met elkaar gaan drinken en met elkaar in gesprek raken. Waar men bewust met elkaar de verbinding opzoekt. Men kan ideeën aanmelden op de website www.theedrinkdag.nl, die publiceren we daar, zodat de website een communicatiemiddel wordt tussen de mensen. Natuurlijk proberen wij ook steeds meer leuke ideeën te bedenken, die we aanbieden via die website. Trouwens, is het jullie opgevallen dat de woorden ‘liberté, égalité, fraternité’ allemaal eindigen op thee?


Tekst: Usha Marhé en redactie

Nieuwsbrief Mei 2010 Nationale theedrinkdag Usha Marhe

Logo: Downtown Actiemarketing
Beeld Usha Marhé: Yvonne Witte