Los van de schittering

Het verlangen aangewakkerd

 

los van de schittering 

Los van de schitteringAndrea Voigt
De Geus
ISBN 9789044514339Je komt op een receptie, raakt in gesprek met een schrijver. De vonk slaat over. Na afloop kun je de ontmoeting niet vergeten.
Je schrijft een brief, die je nooit verstuurt. Je weet niet in welke stad en in welk land deze nieuwe geliefde woont. Het blijft niet bij die ene brief, je gaat door. Wanneer komt de volgende ontmoeting?

In de novelle Los van de schittering van Andrea Voigt lezen we de brieven van Judith, een dichteres die in Amsterdam woont, aan Filip, een gevierd schrijver uit Praag.
Filip op zijn beurt is ook onder de indruk van de ontmoeting met Judith. Hij begint een dagboek bij te houden, op aanraden van zijn huisarts: ‘schreeuw het uit, meneer!’. Hierin richt hij zich tot Judith. Een dagboek schrijven is nieuw voor Filip. Het leidt tot een reflectie over het schrijverschap en over taal: als romanschrijver kun je schrijven wat je wil, maar hoe werkt dat met een dagboek en voor wie schrijf je dat eigenlijk? Voor een schrijver is eerlijkheid een illusie, dat staat vast, volgens Filip.
Ook Judith houdt zich intensief bezig met woorden en taal, maar onderkent ook de beperkingen daarvan.Zij schrijft gedichten, maar werkt daarin liever met beelden. Vlijmscherpe zwartwitfoto’s lijken ze, vindt Filip.

De brieven en dagboekfragmenten wisselen elkaar af. Elk fragment lijkt een antwoord op het vorige, maar een echt antwoord blijft uit, waardoor het verlangen naar de verre geliefde des te meer wordt aangewakkerd. En aan die geliefde schrijf je van alles toe.’Ik kleur je contouren zelf in’, zegt Judith. Zij heeft een voortdurend en hevig verlangen naar een weerzien met Filip, ‘maar’, constateert zij, ‘tegelijk wil ik het verlangen behouden en wens ik een heel klein beetje dat het niet in vervulling gaat’.

Het gegeven van het verlangen naar een verre geliefde is op een originele en mooie manier uitgewerkt in Los van de schittering. Het poëtische taalgebruik past goed bij de thematiek. Het boek is – niet alleen voor wat betreft de inhoud - een juweeltje.

Tekst: Sophie van Zinnicq Bergmann