Bushra Kamal Yons: ‘Ik wist tot een paar jaar geleden niet dat ik zo goed kon tekenen’

Beeldende kunst foto 1

Tekenares  Bushra  Kamal Yons (43) geboren in Bagdad (Irak) heeft net haar eerste expositie als tekenares achter de rug. Ze is autodidact die haar talent voor tekenen ontdekte in Nederland.  Een paar maanden geleden had ze haar eerste expositie.
Beeldende kunst foto 2


Na mijn geboorte zijn mijn ouders meteen naar Kurdistan (Irak) verhuisd. In mijn geboorteland tekende ik niet en ik had geen idee dat ik talent voor tekenen had. Ik kreeg  nooit tekenles. Ik heb alleen de basisschool afgemaakt en daar kreeg rekenen, taal, aardrijkskunde en dergelijke vakken.  Er waren geen musea op de plek waar ik woonde en ook geen vrouwelijke kunstenaressen in mijn omgeving. Het kunstklimaat in Kurdistan was niet zo heel goed. Er was ook oorlog daarom waren de mensen niet met kunst bezig. Een keer kwam een kunstenaar op bezoek om met  klei een standbeeld te maken op school. Ik ging steeds kijken hoe hij dat deed .

Ik kwam, met mijn gezin, in 2006 naar Nederland. Mijn man raakte geïnteresseerd in het kunstprogramma van Bob Ross op de televisie en hij ging zelf ook wat tekenen. Ook hij heeft overigens nooit dit als vak op school gehad. In 2011 ging hij met onze oudste dochter en zoon tekenen. Ik deed af en toe mee. Mijn man zag dat ik het goed kon en vroeg of ik een portret van een vrouw wilde natekenen. Ik deed dat en geloofde zelf niet dat ik dat had gemaakt. Mijn man zei dat ik echt talent heb. Toen ben ik bewuster gaan oefenen. Het was soms wel moeilijk, omdat ik totaal geen achtergrond heb. Ik heb tot aan mijn expositie met potlood getekend. Sinds kort oefen ik met kleurpotloden. Mijn plan is om over te stappen op  olieverf.

Tekenen is tot nu mijn hobby maar ik wil er mijn werk van maken, wat op dit moment wel erg lastig is vanwege de crisis. Toch zou ik graag mijn geld willen verdienen met kunst omdat ik het heel leuk vind om kunstwerken te maken. Ik wil dat zo veel mogelijk blijven doen.  Door te exposeren en te netwerken hoop ik mijn werk aan de man te kunnen brengen.
Beeldende kunst foto 3

Mijn eerste expositie was in Monnickendam en was getiteld ‘Vrouw in licht en schaduw’. In het Midden-Oosten staat de vrouw nog steeds onder de man maar de vrouwen zijn hard op weg om dat te veranderen.  Ik wilde de vrouw in de schijnwerpers zetten en laten zien dat vrouwen uniek zijn omdat ze een buitenkant hebben die iedereen ziet en een binnenkant die niemand anders ziet dan zijzelf.

De keuze om alleen vrouwen te tekenen komt voort vanuit mijn eigen vrouw-zijn. Als vrouw weet ik hoe vrouwen zich voelen. Zelf heb ik het nodige meegemaakt als vluchtelinge en persoon die de oorlog is ontvlucht. In de expositie heb ik me met opzet gericht op vrouwen, omdat deze groep vaak geen stem heeft.
De betekenis van licht en schaduw is dat ik niet alleen  wilde weergeven wat je van de buitenkant aan iemand ziet, maar ook hoe het van binnen zit. Voor mijn expositie heb ik getekend wat bij mij leefde als vrouw en hoe andere vrouwen zich voelen.
Op dit moment houd ik me niet bezig met een bepaald onderwerp. Ik ben aan het schetsen en oefen veel met het gebruik van kleurpotloden en waterverf.

Mijn inspiratiebronnen zijn zowel kunstwerken als kunstenaars. Ook van de televisie leer Ik. Zo volg ik de lessen van Bob Ross via dit medium. Ik vind het heel mooi wat hij maakt. De natuur trekt mij altijd aan. Soms kijk ik naar een boom en zie ik een kunstwerk voor me. Ook uit Johannes Vermeer haal ik veel inspiratie. Ik heb het melkmeisje nagetekend, maar op mijn eigen manier, zodat het bij mijn expositie paste. Deze tekening heb ik aan de burgemeester van Waterland uitgereikt.
Het werk van Rembrandt van Rijn spreekt ook erg tot mijn verbeelding. Rembrandt werkte heel precies  en hij lette erg op de details. Ik ben erg geïnspireerd door de Nachtwacht.  Maar zo zou ik nog even kunnen doorgaan. Ik probeer zoveel veel mogelijk kunstwerken te zien
Beeldende kunst foto 4
van verschillende kunstenaars, zodat ik nieuwe dingen leer. Ik bekijk het werk op internet en lees er over.

Tekst:  Bushra Kamal Yons
Beelden:  Bushra Kamal Yons