BH

Artistiek directeur en regisseur Marjorie Boston: Wij herkennen perfectie alleen door het bestaan van imperfectie

BH

BH
Theaterstuk van het theaterproductiehuis MC
Van 4 maart t/m 28 mei in verschillende theaters
www.mconline.nl

‘Wij, vrouwen in het Westen, spiegelen ons aan een vrouw die niet bestaat. De vrouwen en jonge meisjes die wij zien in de modebladen en op billboards zijn gefotoshopt en dat is het beeld waaraan wij proberen te voldoen. Als moeder van een tienerdochter word ik er op een andere manier mee geconfronteerd. Ook de jonge meisjes willen zijn als de fantasiepersoon die ze overal tegenkomen en zo raken ze al in hun puberteit ontevreden over hun uiterlijk.’
Regisseur Boston praat over een onderwerp dat haar raakt, dat hoor je aan haar stem. Al een tijd verdiept ze zich samen met toneelschrijfster Mariëlle van Sauers in dit onderwerp. Het theaterstuk BH is het resultaat hiervan. BH gaat over schoonheid, over menselijkheid, over verjonging en over ouder - worden, vergankelijkheid en het omgaan daarmee. In de periode waarin Boston en Van Sauers zich oriënteerden op dit onderwerp merkten ze dat ook bij mannen deze thema´s soms sterk leven.
Boston en Van Sauers lieten zich voor BH vooral inspireren door de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ van Sunny Bergman uit 2007. Deze Nederlandse documentaire over het opdringende vrouwbeeld en de cosmetische industrie die hieraan dik verdient, bood o.a. een kijkje in de vaginale cosmetische chirurgie. De documentaire zorgde voor veel beroering in de maatschappij. Hij hield de gemoederen een tijdje bezig en allerlei praatprogramma’s besteedden veel aandacht aan dit onderwerp.

Regisseur Boston en toneelschrijfster Van Sauers hebben dit onderwerp weer opgepakt. Boston is Artistiek Directeur van MC, ontstaan uit een fusie tussen Cosmictheater en theatergezelschap Made in da Shade. MC kiest er nadrukkelijk voor de diversiteit in de huidige Nederlandse samenleving te weer te geven. Voor het stuk BH is er daarom niet alleen bewust gekozen voor een cast van jongere en oudere actrices maar ook voor actrices met verschillende etnische en culturele achtergronden. Boston: ‘Met deze vrouwen hebben Van Sauers en ik onderzocht wat veroudering met een mens doet en hoe een ieder daar zijn weg in zoekt. Ook waren we nieuwsgierig naar wat de eigen culturele achtergrond daarin bijdroeg.
Er bleken binnen deze spelersgroep behoorlijk wat verschillen te bestaan. De een vond het geen probleem om voor een botoxbehandeling te kiezen als ze er representatief uit zou moeten zien. De andere was principieel in de keuze voor een ‘natural look’.

BH, zegt Boston, is een voorstelling waarbij de spelers elkaar dicht op de huid zitten. Het samen onderzoeken van elkaars concepten over mooi - zijn, van wat verouderen voor een ieder betekent, leverde soms heftige discussies op tijdens repetities. Er kwamen emoties boven waar spelers zich niet altijd van bewust waren. Boston: ‘We zagen het kleine meisje dat een muurbloempje was en dat ernaar snakte om mooi gevonden te worden. Maar ook angsten, zoals de angst voor de ouderdom, bleken bij sommigen sterk te leven. De jonge spelers konden zich soms ook weer niet echt voorstellen dat ook zij op een dag een oud lijf zouden hebben.’

Hoewel Boston zelf uitgesproken ideeën heeft over het omgaan met het ouder wordende lichaam zegt ze erop te hebben gelet dat de voorstelling geen dogmatisch geheel is geworden. Echte kunst, stelt de regisseur, is altijd meerstemmigheid. Dat moet overeind blijven staan.

Tekst: Henna Goudzand Nahar