Susan Legêne

Stories from Susan Legêne


Amsterdam, 3-12-2015

Geachte Consul-generaal, geachte heer Van der Zande,

Op 11 oktober 2015 vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe locatie van het consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Erbil met als  werkgebied de provincies van de Koerdistan Autonome Regio in Irak (Duhok, Erbil en Sulaymaniyah). Ik vond op het internet een foto van de opening, naast andere berichten over Nederlandse activiteiten in Koerdistan.


Verslagen vanwege de dood van Anil Ramdas op 16 februari 2012 wil ik hem in deze column in OER gedenken met een bespreking van een artikel dat op 28 april 2001 verscheen in NRC-Handelsblad. “Het verleden is een vreemd land – Waarom ging iedereen weg uit Bihar?”
SBS

Dit is een wetenschapscolumn. In OER bericht ik over mijn ervaringen aan de Vrije Universiteit in een drietal internationale onderzoeksprojecten. Allemaal hebben ze iets te maken met het koloniale verleden. De eerste column ging over “PhotoCLEC”. Dat project ligt goed op stoom. Begin mei was het hele Engels/Noors/Nederlandse onderzoeksteam bijeen in Nederland. We spraken in het Indisch Herinneringscentrum in Bronbeek over de wijze waarop foto’s daar het verhaal van de Indische geschiedenis ondersteunen.

Dit wordt een wetenschapscolumn. De komende afleveringen van OER zal ik berichten over mijn ervaringen in een drietal internationale onderzoeksprojecten. Allemaal hebben ze iets te maken met het koloniale verleden. Deze eerste column gaat over ‘PhotoCLEC’, een project over koloniale fotocollecties. Vanuit drie landen – Engeland, Noorwegen en Nederland – werken we daarin samen aan een vergelijking van fotografische tradities in koloniale verhoudingen.