Patricia Börger

Stories from Patricia Börger


Fotograaf Patricia Börger vroeg drie vrouwen wat zij verstaan onder "je sexy voelen".

We kopen met z'n allen bakken met kleding per jaar. Het is goedkoop, en de collecties veranderen elke paar weken, dus je ziet er voor weinig geld tiptop uit. En is er iets nieuws in de mode? Koop je dat toch ook gewoon? Niks mis mee, zegt de Schone Kleren Campagne, een organisatie die opkomt voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Kleding kopen is natuurlijk ontzettend leuk. Maar heb je ook wel eens naar dat labeltje binnenin je nieuwste aanwinst gekeken? Grote kans dat daar Made in Bangladesh staat.

150 jaar geleden was het einde van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen een feit. Het woord “slavernij” klinkt voor velen dan ook als iets uit een ver verleden. Maar helaas bestaat slavernij nog altijd. Sterker nog, wij als westerse consumenten hebben er dagelijks mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan de kledingindustrie. Twee maanden geleden, op 24 april, werkten meer dan 2000 kledingarbeiders in het Rana Plaza, een gebouw met vijf fabrieken in Bangladesh, aan T-shirts, vesten en broeken die bij ons in de winkels hangen.

De dag is 14 oktober, een zondag, en ik ben ruim 40 weken zwanger. Om tijdens deze verlofperiode toch goed materiaal voor een column te bemachtigen heb ik mijn vrienden en familie ingeschakeld om me te helpen. Via whats-app vroeg ik "wat doet iedereen vandaag?" en wat bleek? Tafeltennis is populair, zowel in Roosendaal als in Valencia, mijn zusje picknickt in Barcelona, en er wordt volop geklust en/of schoongemaakt. Ook kinderen zijn populair op hun zondagse kiekjes; kleine Hanna is net 1 dag oud en Modi viert zijn derde verjaardag!


Sympathieke sportinitiatieven in Den Haag en Rotterdam;
Een greep uit een fotoreeks voor Via Vestia

Van onder naar boven:

Daisy in Rotterdam Zuid met haar judoka’s

Yassine op het Cruyf Court in Laak Noord, Den Haag

Laak Noord kickboksen met Giel de Jager

Hieronder staat een foto van mijn broer en zus. Een spontane fotosessie leidde, in navolging van de beroemde fotograaf Richard Nixon, tot de afspraak om ze levenslang elk jaar te fotograferen.
Volgend jaar volgt er dus in OER een nieuw portret.

Beeldcolumn 2

'Rotterdamse schonen'

Mannequins van de Afrikaanderwijk
Fotografie: Patricia Börger

www.patriciaborger.nl