De redactie

Stories from De redactie


Marga Weimans: Fashion House

De Surinaams-Nederlandse studeerde als eerste Nederlandse af aan  de prestigieuze mode-opleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Weimans, die hiervoor bestuurskunde studeerde, besloot de overstap te maken naar de mode en is nu een van de opvallendste Nederlandse ontwerpers.

De Vlammenwerpers
Rachel Kushner
Vertaald door Lidwien Biekmann en Maaike Bijnsdorp
Uitgeverij Altals Contact
ISBN 978 90 254 42231
478 blz.


Het tweede boek van de Amerikaanse Kushner is door collega´s en pers met staande ovatie ontvangen. Het 478 grote pagina´s tellend boek is ook een project geweest waar men de hoed voor mag afnemen.

Zwarte Cross


Twee bevriende stellen die er vorig jaar vanuit Amsterdam heen gingen, noemden dit festival er een om nooit meer te vergeten. Locale cultuur die je moet ondergaan.

1.Ming.Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China.
De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft ruim honderd unieke schatten mogen lenen
van het Nanjing Museum en wel uit wat voor China de gouden eeuw was.
Bezoektijd: 2 oktober 2013 tot en met 2 februari 2014

De zwarte messias
Chika Unigwe
Vertaling: Hans E. van Riemswijk
Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen
293 blz.
ISBN9789085424543


De zwarte messias is gebaseerd op het levensverhaal van Equiano of, zoals hij tijdens de slaventijd werd genoemd : Gustavus Vassa. Deze Afrikaan werd geroofd voor slavenarbeid in de Amerika´s en begon zich na zijn vrijlating te ijveren voor afschaffing van de slavenhandel en de slavernij.

Hans Vergeer ontdekte de zwarte muziek als twaalfjarige in 1956 door Elvis Presley, een blanke imitator van zwarte muziek. Al snel ontdekte hij het echte zwarte werk met mensen als Fats Domino, Little Richard en Chuck Berry. Nog wat jaren later volgde de jazz van Louis Armstrong en John Coltrane. De rest van zijn leven bleef hij verslingerd aan zwarte muziek, met vooral blues, maar ook jazz en gospel.

De zomer en herfst 2013 is een bezoek aan Amsterdam een must:

1. Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam
Slavernij Verbeeld  tot en met 22 september 2013
Slavernij van de oudheid tot en met de afschaffing van de Nederlandse slavernij 1863.
Bijzonderecollecties.uva.nl

Chris Rock, een van Amerika’s bekendste zwarte komieken, kwam op het idee om Good Hair, een ‘comedy documentary’-film te maken nadat zijn driejarige dochter hem vroeg waarom ze geen goed haar had.
Rock neemt de kijker in zijn documentaire mee naar zwarte kapperszaken waar hij man en vrouw interviewt over het fenomeen straighten, zoals dat vroeger heette en tegenwoordig relaxen. Hij stelt vragen als: wat betekent dit fenomeen voor de zwarte vrouw en man, niet alleen financieel maar ook in de relatie? En: welke zwarte man mag aan het haar van zijn geliefde zitten?

Dienke Hondius, docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam afdeling Geschiedenis bij de Faculteit Letteren, houdt zich al jaren bezig met de geschiedenis van de slavernij en de holocaust. Een bijzonder recent project van Hondius is het in kaart brengen van het slavernijverleden in de stad Amsterdam.

Sandew Hira, econoom en historicus, houdt zich al jaren bezig met o.a. etniciteit en samenleving. Hira heeft onder meer de geschiedenis van Suriname vanuit een ander dan gebruikelijk perspectief op schrift gesteld. Als aanjager van het debat over bovenstaande kwesties is Hira een van de bekendste personen uit de Surinaamse gemeenschap.

Gloria Wekker behoort tot een van de eerste Surinaamse families die in Nederland kwam wonen t.w. in december 1951 toen haar vader, inspecteur van politie in Paramaribo, zes maanden met betaald verlof naar `het moederland` mocht  gaan. Vader Wekker gaat rechten studeren aan de UvA en hij en zijn vrouw besluiten met de vijf kinderen in Nederland te blijven. Gloria groeit hier op, studeert culturele antropologie aan de UvA, promoveert aan UCLA in de VS en wordt hoogleraar Gender en Etniciteit aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Sinds september 2012 is zij emerita-hoogleraar.

Aspha Bijnaar studeerde sociologie aan de universiteit van Suriname, promoveerde aan de UvA en werkt als onderzoekster bij het NiNsee, het kennisinstituut voor het slavernijverleden. Voor velen is Aspha bekend als schrijfster/redacteur van diverse publicaties over de slavernij zoals Kasmoni, Kind aan de ketting en Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld, maar ook als vrouw die in het straatbeeld opvalt met bijzondere kapsels.


Lid worden van Oer Digitaal Vrouwenblad?


Ook in de derde jaargang willen wij een blad brengen dat op de voorgrond plaatst wat in de marge interessant is. Maar daarvoor is geld nodig. Omdat wij Oer Digitaal Vrouwenblad graag voor iedereen toegankelijk houden, vragen we je niet om abonnee maar lid te worden.Stort 10 euro per jaar (of meer) en je bent lid van Oer Digitaal.

Rekeningnummer: 0005044576
t.n.v. Henna Goudzand
o.v.v. lidmaatschap Stichting ODV i.o.

ConsulTAANTE
Cabaret Jetty Mathurin


Daar was ze in 1985 en vanaf dat moment is ze ons blijven vermaken met haar typetjes van wie Stanley inmiddels een beroemde is. In bovengenoemd cabaret geeft Mathurin adviezen over hoe de recessie het hoofd te bieden maar de lach blijft dichtbij.


Dorst
Esther Gerritsen
Uitgeverij De Geus
ISBN 978 90 445 2518 2
216 blz.


Coco, een studerende dochter,  en  Elizabeth, haar  moeder, die elkaar liever niet ontmoeten.  Dat zijn de twee hoofdfiguren in Dorst. Als de twee elkaar tegenkomen op straat, in de regen, steekt de moeder over en vertelt aan haar dochter dat ze kanker heeft. Het leven van de dochter is op dat moment ook niet makkelijk: geen eigen ruimte, een vriend bij wie ze is ingetrokken maar met wie de relatie niet makkelijk loopt.

1.    Het Stedelijk Museum  Amsterdam

Met stip op één staat natuurlijk een bezoek aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Jaren heeft heel Nederland mogen meeleven met de perikelen rond de renovatie en uitbreiding van het gebouw. Nu zijn de deuren dan eindelijk weer open. De meningen tot nog toe zijn zeer divers. Een miskleun noemen sommigen het nieuwe gedeelte, anderen zijn enthousiast. Hoe dan ook, het Stedelijk is onze schatkamer als het gaat om het verzamelen en behouden van moderne kunst!


1.    RUBENS, Van Dijck  & Jordaens

Nog niet zo heel lang geleden wees een pleitbezorger van matig eten erop dat de Rubensvrouwen weinig lijken op vrouwen zoals we ze nu kennen uit ons straatbeeld. Rubensvrouwen, zo stelde die, waren goed geproportioneerd.
We kunnen het allemaal zelf gaan beoordelen in de Hermitage waar Rubens en tijdgenoten hangen met tientallen werken die getuigen van groot vakmanschap .

Nacht over Westwoud
Wanda Reisel
Uitgeverij Contact
ISBN 978 90 2543 751 0
288 blz


I.    Ach, ze lijken op elkaar

Ze gaan maar door, laten zich door niets en niemand ervan weerhouden om op de bühne te staan, nemen het heft in handen, maken hun produkties soms met nauwelijks hulp van buitenaf.

Papa was a rollin’ …Nobody
Spel en concept: Joy Wielkens
Muziek: Vladimir Spišiak