Voorwoord

Winter 2009/2010

 

De laatste twee Oer Nieuwsflitsen, de kleine edities van Oer Digitaal Vrouwenblad die, zoals was afgesproken in de laatste week van oktober en de laatste week van november verschenen, bleken weer een welkome aanvulling op het kwartaalnummer. Met name de Oer Nieuwsfits van december/januari, die nog steeds helemaal rechts op de website te vinden is onder het tabblad Flits dec/jan, is door de twee betogen van resp. filosoof Machiel Keestra en historicus Peter Meel voor vele lezers voer geweest tot nadenken over het verschijnsel spot en persiflage van de ander, zoals dat o.a. in het televisieprogramma Ushi en Dushi en Raymann is laat te zien is.

Passend bij het einde van het jaar is bij velen een vergroot bewustzijn van het verglijden van de tijd. Bij sommigen is de overgang van het ene kalenderjaar naar het andere ook nog een moment om een poging te wagen een gewoonte die gehekeld wordt, te overwinnen. Hoogleraar filosofie en arts Marli Huijer en filosofe/ romanschrijfster Joke Hermsen bedienen deze groepen lezers op hun wenken. Marli Huijer schreef met Reinjan Mulder het boek Opnieuw Beginnen. In een interview met Oer Digitaal gaat Huijer in op de vraag waarom dit onderwerp ons de laatste tijd zo bezighoudt, waar het verlangen naar opnieuw beginnen uit voortkomt en hoe dit past in ons leven. Joke Hermsen vraagt zich in haar essay Tijd van leven af waarom ‘Geen Tijd hebben' een fundamentele ervaring van deze tijd lijkt te zijn.

Boeiende recensies zijn er weer geschreven door de muziek- en boekrecensenten. Speciale aandacht wil ik vragen voor de recensies van David Barick over klassieke muziek. Elke recensie van David is door zijn grote muzikale kennis en enthousiaste stijl een ware verrijking voor de geest.
Bij Beeldende Kunst is er een interview met Iris Kensmil, een beeldend kunstenares die in 2004 De Wim Izaksprijs kreeg, omdat de jury haar een schilder vond met een uitgesproken en brutaal oeuvre en iemand met moed om buiten de gebaande paden te treden. Kensmil zit momenteel in New York en bericht van daaruit over haar werk.
Lees verder o.a. de boeiende column van Semira Dallali over de zwarte huid als accessoire, het interview met Zeynep Özkaya over haar filmprojecten, het antwoord van voormalige nieuwslezeres Noraly Beyer op de vraag wat haar emancipatiegraad is en hoe twee managers, t.w. Judtih Zeldenthuis en Elisa Carter aankijken tegen de combinatie moederschap en managementfunctie. Vanuit Amerika bericht Astrid Elstak Lie over de hervorming van het zorgsysteem en de vraag wat de consequenties daarvan zijn voor de vergoeding van abortussen.

Nieuw op de website van Oer Digitaal is de rubriek Oerplein. Deze rubriek wordt in dit nummer geopend met een cartoon (Leontien Wessels) en een column. Oerplein moet een ontmoetingsplein worden voor de lezers van Oer. Inzendingen zijn dagelijks welkom! Stuur (o.v.v. Oerplein) een column, tekening, cartoon of strip met een thema dat past bij Oer Digitaal Vrouwenblad en de eindredactie gaat na of die in aanmerking komt voor plaatsing. Nieuwe bijdragen worden zo gauw mogelijk ge-upload. Ook nieuw in Oer is de visuele column van Starshine Halasy die ons blad meeneemt naar de wereld van de avatars.

Voor de lezersaanbiedingen in dit nummer geldt net als bij het vorige nummer: Wie eerst komt, eerst maalt. Voor de volwassen lezeressen zijn er twee exemplaren van het boek Weg van schrijfster Minke Douwesz. De andere aanbieding is deze keer gericht op aspirant Oerlezers, voortgekomen uit de teleurstelling dat ook dit jaar weer het merendeel van prijzen voor de best geïllustreerde kinderboeken ging naar mannen, dit terwijl vrouwen, net als meisjes, het meest lezen. Uitgeverij De Vier Windstreken was bereid ter stimulering van illustratrices in de dop drie exemplaren aan te bieden van het zo juist verschenen prentenboek Lang Leve Olifant. Kent u een jonge lezeres die van tekenen houdt, laat het weten en de uitgeverij stuurt haar een boek.

In de laatste week van januari en de laatste week van februari verschijnt er weer een nieuwe Oer Nieuwsflits op de website.
Wil je de flits eerder via de mail ontvangen, stuur je mailadres naar oer@oerdigitaalvrouwenblad.com.

Het lentenummer van Oer Digitaal staat op 21 maart 2010 op de website.

Een goed 2010!
Henna Goudzand Nahar
Hoofdredacteur

 

henna

Ook in 2010 willen wij een blad brengen dat op de voorgrond plaatst wat in de marge interessant is. Maar daarvoor is geld nodig. Omdat wij Oer Digitaal Vrouwenblad graag voor iedereen toegankelijk houden, vragen we je niet om abonnee maar lid te worden. Voor leden zijn er diverse (gratis) aanbiedingen. Zie onder het tabblad ‘Aanbieding’ meer informatie hierover.

Syndicate content