Voorwoord

Nummer 2016
De winter is ver weg op deze doordeweekse zonnige dag in december. Blonde en zwarte kopjes wachten met hun leerkracht op de pont die hen van het KNSM-eiland in Amsterdam moet brengen naar Amsterdam Noord. Als de boot in het zicht is, begint een jongetje met een Arabisch uiterlijk te zingen: ´Hij komt, hij komt die pont naar Amsterdam Noord´.
Alle kinderen lachen. Een blond jongetje begint te stoeien en als hij wegrent blijken zijn schoenzolen bij de hakken los te zitten. Iemand merkt het luidkeels op.
´Zijn schoenen zijn al heel lang stuk,´ zegt een ander.
Een meisje met een lange, gitzwarte vlecht buigt zich moederlijk naar haar blonde klasgenoot toe.
´Voor een tientje,´ zegt ze op een grote mensentoon, ´kan je op de markt al nieuwe schoenen krijgen.´
´Wie heeft er merkschoenen?´ vraagt een ander.
Niemand geeft antwoord en de klas gaat weer over tot de orde van de dag: er  wordt weer gelachen en gestoeid tot de pont er is.
Zal het zo blijven, bij deze kinderen, vraag ik me af. Zullen zij over tien jaar nog lachen en praten met elkaar en ongeremd blij zijn? Of zal een deel van hen  vervreemd zijn geraakt van deze maatschappij zoals het geval was bij de jongeren die de aanslagen pleegden in Parijs?

Parijs en eerdere aanslagen baren velen van ons zorgen. Wat speelt er onder dit deel van onze jongeren? Waarom voelen zij zich hier niet meer thuis? Wat zijn de oorzaken en wat kunnen wij daarmee doen? Ook Joke Hermsen, filosofe en schrijfster, hield dit onderwerp bezig en zij nam het initiatief tot het schrijven van een brief aan de koning. Deze brief stuurden wij, van Oer Digitaal Vrouwenblad, rond en we ontvingen meerdere brieven. Stasja van Droffelaar , journaliste, schreef er een aan minister-president Rutte, Susan Leĝene, hoogleraar  politieke geschiedenis aan de VU, aan de Consul-generaal in Erbil, dhr. Van der Zande, Brenda Ottjes, directeur antidiscriminatiebureau Tümba, aan de Vereniging van Nederlandse gemeenten, en  Alma De Walsche, schrijfster over o.a. ecologische thema’s en klimaat- en energiebeleid, aan Dorothee Sölle. Semira Dallali, schrijfster en columniste, stuurde een reactie op de brief van Joke Hermsen.
Lees de brieven en praat er met anderen over.

Henna Goudzand Nahar
Hoofdredacteur Oer Digitaal Vrouwenblad

Syndicate content