Voorwoord

Zomer- en Herfstnummer 2014
Vijf jaar Oer Digitaal Vrouwenblad!
Was het niet dat een recensente ons hierop had gewezen dan was het ons ontgaan! We hebben vijf jaar ons best gedaan om mooie nummers te maken. Die jaren zijn omgevlogen en ook het huidige nummer hebben we in de afgelopen periode met veel plezier gemaakt. Het maken van Oer heeft ons dus al vijf jaar veel voldoening opgeleverd. We mochten veel reacties van lezeressen ontvangen, die ons gesteund en gemotiveerd hebben om door te gaan. Dank daarvoor!

Het thema van dit nieuwe nummer is sletvrees, een term en een begrip die afkomstig zijn van de documentaire en het boek Sletvrees van Sunny Bergman.
De documentaire was op 14 november 2013 bij de VPRO op tv te zien. Zie : http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1379086

Deze documentairemaakster komt na literatuurstudie en eigen onderzoek tot de conclusie dat zowel jongens als meisjes vanaf de geboorte een genderstempel op krijgen dat bepaalt hoe meisjes en vrouwen zich seksueel horen te gedragen en hoe jongens en mannen. Voor elke groep bestaan codes die bewust en onbewust worden doorgegeven. Zo leren jongens en mannen dat ze meisjes en vrouwen seksueel moeten veroveren terwijl een meisje of een vrouw wel moet flirten maar vervolgens moet afwachten tot ze benaderd wordt. Vervolgens wordt van haar in een relatie verwacht wel liefde te tonen maar seksueel niet al te ongeremd te zijn om het etiket ‘slet of hoer’ te voorkomen. Vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek van Bergman, lijden hun hele leven aan sletvrees: de angst om voor slet te worden uitgemaakt. En dat is weer van negatieve invloed op de beleving van hun seksualiteit.  In haar onderzoek naar sletvrees komt Sunny Bergman tot de conclusie dat de angst van vrouwen om als slet te worden gezien, gevolgen heeft voor de manier waarop zij hun seksualiteit beleven. Zou je je seksueel assertief gedragen dan heeft dit als effect op mannen dat ze wel met je naar bed willen maar je niet zien als mogelijke partner.
We interviewden daarom mannen en vrouwen, jong en ouder, hetero’s en gays over dit onderwerp. Ook in homokringen wordt het woord ‘slet’ gebruikt. Leest u zelf de interessante waaier aan meningen, standpunten, visies en cultuurverschillen.

Zeer interessant zijn, naast de fotocolumns, de bijdragen over het thema sletvrees in de sectie Columns. Ten eerste is daar de bijdrage van Rodante van der Waal die teleurgesteld was in de documentaire van Sunny Bergman en uiteenzet waarom. Ook is er een column van Grardus Boon waarin onder andere de opmerkelijke vraag wordt gesteld waarom mannen moeten wat vrouwen niet mogen op seksueel gebied. En waarin het beleid van bestuurders op de Wallen in Amsterdam wordt gehekeld.

Geniet u verder van de recensies, de informatieve muziekrecensies en alle andere tips die te lezen vallen op cultuureel gebied. 

Oer Digitaal Vrouwenblad verschijnt twee keer per jaar met een themanummer. Vind jij het belangrijk dat het blad blijft verschijnen? Oer Digitaal wordt volledig gemaakt door vrijwilligers. Steun ons daarom in de kosten door lid te worden. Stort 10 euro per jaar (of meer) en je bent lid van Oer Digitaal.

Rekeningnummer: NL85 INGB 0656 2580 040656 2580 04
t.n.v. H. Goudzand
o.v.v. lidmaatschap Stichting ODV i.o.

Mocht Oer Digitaal Vrouwenblad onverhoopt ophouden te bestaan, dan gaat het gedoneerde bedrag naar het borstkankeronderzoek.


Henna Goudzand Nahar
hoofdredacteur

You'll need Skype CreditFree via Skype
Syndicate content