Voorwoord

Herfst- en Winternummer 2013-2014

150 jaar afschaffing van de slavernij in de  (ex-)Nederlandse koloniën op 1 juli 2013 was aanleiding voor Oer Digitaal Vrouwenblad om eerst met het radioprogramma FiriFM een muzikale compositiewedstrijd op te zetten, om het moment vast te leggen.
Er kwamen mooie inzendingen binnen en de jury koos een winnaar, te weten Steve Mariat Teunis die zijn compositie ten gehore mocht brengen voor een publiek van rond de 40.000 personen in het Oosterpark in Amsterdam. Alle  nummers zijn te beluisteren via de facebookpagina Componeer een lied 150 jaar afschaffing Slavernij.
https://www.facebook.com/pages/Componeer-een-lied-150-jaar-afschaffing-S...

Hierna was het de hoogste tijd om de aandacht te richten op dit themanummer Black is beautiful, een titel ontleend aan een strijdkreet uit Amerika ten tijde van de Black Movement. Aan verschillende personen legden we een aantal vragen voor die betrekking hebben op de positie van zwarte mensen. Veel antwoorden kwamen overeen maar er waren ook verschillen. Zo benadrukte Gloria Wekker, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, dat ze nog te weinig zwarte studenten in de universiteitsbanken ziet, roept Ernestine Comvalius zwarte vrouwen op om de kwetsbaarheid in relaties op te zoeken en hoopt Florence Rustveld dat zwarte ouders de dialoog op gaan zoeken met hun kinderen in plaats van te kiezen voor fysieke straffen.
Columniste Asha ten Broeke gaat in op wat zij noemt het niet-racisme , een trend onder blanke  mensen die vinden dat het woord neger moet kunnen en dat het ‘gedoe’ over slavernij en racisme passé is.  Wat volgens Ten Broeke blijk geeft van een gebrek aan gevoel voor verhoudingen. Complementair aan de visie van Ten Broeke is die van Semira Dallali die de figuur van Zwarte Piet doodverklaart, net als de historicus Sandew Hira.
Onze beeldcolumniste Patricia Börger neemt ons mee naar de huidige vorm van slavernij, namelijk de kledingindustrie in derde wereldlanden waar werknemers onder mensonterende en gevaarlijke omstandigheden voor een paar dubbeltjes per dag goedkope kleding produceren voor de westerse markt.

Uiteraard zijn er ook muziek-en boekrecensies met voor de muziek aandacht van Hester Carvalho en Hans Vergeer voor de belangrijkste zwarte  vrouwelijke muzikanten.

Oer Digitaal Vrouwenblad verschijnt twee keer per jaar met een themanummer. Vind jij het belangrijk dat het blad blijft verschijnen? Oer Digitaal wordt volledig gemaakt door vrijwilligers. Steun ons daarom in de kosten door lid te worden. Stort 10 euro per jaar (of meer) en je bent lid van Oer Digitaal.

Rekeningnummer: 0005044576
t.n.v. Henna Goudzand
o.v.v. lidmaatschap Stichting ODV i.o.

Mocht Oer Digitaal Vrouwenblad onverhoopt ophouden te bestaan, dan gaat het gedoneerde bedrag naar het borstkankeronderzoek.

henna

Henna Goudzand Nahar
hoofdredacteur
Syndicate content