Voorwoord

Herfst-/winternummer 2012-2013
Borsten. Voor de dertigjarige A. is de eerste associatie met dit woord de borsten van haar moeder en dan in de fase dat haar moeder zich bevrijd had van de knellende banden van de bh . “Ik schaamde me dood”, vertelt  A., “toen ik me als puber ervan bewust werd hoe mijn moeder erbij liep en ik de ogen van mijn tienervrienden en van mannen zag gaan naar haar hangende borsten in de dunne zomerjurkjes die ze droeg.  Wat was ik blij als het winter was en ze dan tenminste rondliep in een dikke trui.”  Die beweging van “weg met de bh” is inmiddels voorbij.  Bh´s zijn er de laatste jaren in steeds modieuzere uitvoeringen en er is een geduchte concurrentie op de markt van dit kledingstuk. Borsten worden gelift met voorgevormde bh´s en als dat niet voldoende is gaat bij sommigen het mes erin. Hiernaast zijn er weer duizenden vrouwen die jaarlijks door kanker hun borsten zien  vervormen.


Borsten: met dit themanummer willen we  ingaan op de vraag wat dit lichaamsdeel betekent voor vrouwen. Veertien vrouwen  waren bereid daarover te vertellen o.a  een vrouw die borstkanker heeft gehad, twee vrouwen die gekozen hebben voor borstverkleining,  een vrouw die borstvoeding wilde gegeven of daar niet in is geslaagd en een  vrouw voor wie borsten krijgen onwenselijk was omdat ze daarmee een vrouw werd en ze liever een jongetje had willen blijven. Hiernaast is er een interview met borstchirurge Ingeborg Mares die zich gespecialiseerd heeft in chirurgie en borstkanker.   Twee columnisten t.w. Stine Jensen en Semira Dallali bespreken het onderwerp borsten in relatie tot de media en komen beiden tot verrassende observaties. Grardus Boon laat zijn gedachten als man gaan over wat borsten volgens hem symboliseren. 

Uiteraard is er hiernaast nog  aandacht voor cultuur. Naast de uitgebreide zeer informatieve recensies over klassieke muziek door David Barrick, beschrijft  onder meer onze nieuwe recensente Angelique Hoogmoed de muziekvreugde van de groep Vanzanden en laten onze boekrecensenten hun licht schijnen op nieuwe literatuur uit de afgelopen periode.

Oer Digitaal Vrouwenblad verschijnt twee keer per jaar met een themanummer t.w. een lente⁄ zomer editie en een herfst ⁄wintereditie. Vind jij het belangrijk dat het blad blijft verschijnen? Oer Digitaal wordt volledig gemaakt door vrijwilligers. Steun ons daarom in de kosten door  lid te worden. Stort 10 euro per jaar (of meer) en je bent lid van Oer Digitaal.

Rekeningnummer: 0005044576
t.n.v. Henna Goudzand
o.v.v. lidmaatschap Stichting ODV i.o.

Mocht Oer Digitaal Vrouwenblad onverhoopt ophouden te bestaan,
dan gaat het ledengeld naar het borstkankeronderzoek.


Hoofdredacteur
Henna Goudzand Nahar

Voorwoord foto

 

Syndicate content