Voorwoord

Lente/zomernummer 2012
Ritme: een foto van Erwin Olaf uit de serie Fashion Victims, Chanel 2000 is een prachtig voorbeeld waarin deze beroemde fotograaf het ritme van het lichaam samen liet vallen met het ritme van de bank waarop het model zit, de knopen in de bank en de rest van de omgeving. Oer Digitaal Vrouwenblad mocht deze foto gebruiken voor dit nummer en dat doen we met trots en veel dank.

Tijdgeest, Tijd en Ritme: het is een onderwerp dat zich de laatste tijd aan ons opdringt. Wat is er veranderd aan de ritmes in ons leven en hoe gaan we daarmee om? Twee vrouwelijke filosofen doken in deze materie en publiceerden er de afgelopen tijd over. Eerst was er het boek van Joke Hermsen Stil de Tijd, pleidooi voor een langzame toekomst. Oer Digitaal Vrouwenblad besteedde hier meteen al aandacht aan met een artikel van de hand van de filosofe dat geplaatst was in een eerder editie van het blad en in dit nummer herplaatst wordt.
Een tweede filosofe die ook al met dit onderwerp bezig was is hoogleraar Marli Huijer. Sinds een paar maanden ligt van haar op de schappen het boek Ritme; Op zoek naar een terugkerende tijd. “Hoeveel verlies aan sociale ritmiek kan een mens verdragen?” vraagt Huijer zich af. Huijer gaat in haar boek in op de 24-uurseconomie en de arbeidsmarkt die wil dat we permanent paraat staan. Hoe gaan we daarmee om?
Tussen Hermsen en Huijer vonden er twee gesprekken plaats naar aanleiding van hun publicaties over dit onderwerp en hierover doet Grardus Boon verslag. Verder gaan econoom Fred Dwarshuis, musicus Ronald Snijders, hoogleraar Saskia Reuzenkamp en columniste/schrijfster Semira Dallali in op aspecten van ons hoofdthema en laat beeldend kunstenaar John Prop zien wat dit onderwerp bij hem losmaakt.


Zoals gewoonlijk zijn er ook weer interessante bijdragen over recent verschenen boeken en muziek. David Barick, Johana Janssen en Robin Austen bespreken in de rubriek muziek een aantal cd´s en in de rubriek boeken houden onze recensenten een aantal boeken tegen het licht.
Veel ruimte in dit nummer is er ingeruimd voor fotocolumns. Anne Tjin fotografeerde vrouwen in Parijs, Joke van Vlijmen kinderen in Suriname en Patricia Börger laat zes portretten zien uit haar serie Lucky Shots.
Speciale aandacht vragen wij voor Het verleden is een vreemd land, de column van Susan Legêne naar aanleiding van de dood van Anil Ramdas, programmamaker, schrijver en journalist. Anil Ramdas heeft als geen andere migrant in Nederland de thema’s migratie, het weggaan en thuiskomen tot onderwerp van zijn schrijversschap gemaakt. Susan gaat in op een dit aspect van het werk van Anil Ramdas.


Oer Digitaal Vrouwenblad draait volledig op vrijwilligers. De inzet is bijzonder groot maar inmiddels is het ons wel duidelijk dat het realistischer is om naast enkele Oerflitsen uit te gaan van twee themanummers per jaar (Lente⁄Zomernummer en Herfst⁄Winternummer). Voor het jaar 2012 presenteren we hierbij het Lente⁄Zomernummer.


En vind je het belangrijk dat Oer Digitaal Vrouwenblad blijft verschijnen?
Word dan lid!
Stort 10 euro of meer op:
0005044576
t.n.v. Henna Goudzand


Mail www.oerdigitaalvrouwenblad.com door naar bekenden.

Henna Goudzand Nahar
Hoofdredacteur

voorwoord henna

Syndicate content