Interviews

Nummer 2017
Van historie en hysterie


Hoge hakken zijn een paradox, schreef journaliste Rona Berg in Vogue. Ze kunnen een vrouw zowel machtiger als machtelozer maken. Ze kunnen helse pijnen veroorzaken en kunnen verleidingskracht geven. Die paradox is ook in steeds meer in clubs en discotheken te vinden in de vorm van ballerina-automaten. Hooggehakt uitgaan en als de pijn echt niet meer te harden is, voor ongeveer 10 euro een paar ballerina's uit de muur trekken en met je pumps in de hand weer naar huis.


Romel Noordenbos is designer. Hij ontwerpt producten en prototypes voor bedrijven en consumenten. Hij wil innoveren en daarnaast  voorzien in een totaalpakket voor de klant. Romel gaat meestal uit van een idee of een vraag van een klant en werkt vervolgens toe naar een daadwerkelijk product dat in de werkplaats vervaardigd kan worden. Dat kan zowel in kleine als grote oplagen.

Schoenen vind ik bij uitstek het kledingstuk om een bepaalde ‘look’ of ‘dress code’ neer te zetten. Eenzelfde outfit kan, gecombineerd met verschillend schoeisel, bijvoorbeeld laarzen met een hakje of sneakers, immers een totaal andere look creëren. Ik probeer door middel van mijn schoenen af te wijken van het doorsnee modebeeld. Door mijn schoenen kan ik mij onderscheiden van de anderen.

Ik denk dat ik gemiddeld, 1200 euro per jaar uitgeef aan schoenen. Ik draag vooral pumps en laarzen. Altijd met hakken van minimaal 5/6 cm. Ik heb zeker 20 paar laarzen en 80 paar schoenen met hakken. Mijn schoenen moeten apart zijn en een beetje lekker zitten. Het merk, of de ontwerper, daar let ik niet zo op  maar ik heb wel favorieten, zoals Jan Janssen en Fred de la Bretoniere. Als ik me op financieel gebied meer zou kunnen permitteren qua schoeisel, dan kocht ik alles wat ik mooi vind.


Twaalf jaar geleden richtte Liza Snook het Virtual Shoe Museum (www.virtualshoemuseum.com) op, een schoenen museum op internet. Hier vindt je een uitgebreide collectie bijzondere schoenen en kunstwerken, gemaakt door ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld. De laatste jaren maakt Liza Snook vanuit deze online collectie, samen met diverse musea en opdrachtgevers in en buiten Europa, ook ‘echte’ schoenententoonstelligen.


Schoeisel betekent voor mij dat het onderdeel is van een geheel. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn schoenen kan combineren met mijn outfit. Hierbij is het dan ook belangrijk dat mijn schoenen passen in een totaalplaatje.

Onze voeten dragen ons ons hele leven. Daar staan we normaal gesproken helemaal niet bij stil en zo hoort het ook. Anders wordt het als je last krijgt van voetklachten. Voordat ik aan de opleiding voor pedicure begon wist ik niet dat er zóveel aan voeten te zien was. Er ging een wereld voor me open!
Er bestaan vier basis voettypen. Een blauwdruk van jouw onderdanen door een pedicure,  podoloog of podotherapeut onthult welk voettype je hebt.

De schoenen die ik draag, bepalen hoe ik me voel. Door de 'juiste' schoenen voel ik me zelfverzekerder. 'Verkeerde' schoenen zijn voor mij platte schoenen, pumps en schoenen met een scherpe punt. Ze maken dat ik me juist minder prettig voel. Die 'juiste' schoenen waar ik me lekker in voel, zijn iets stoerder maar toch elegant met een stevige, maar elegante hak. Zo kan ik elegant èn zelfverzekerd rondlopen, zowel in mijn vrije tijd als op het werk. Ik ben van mening dat schoenen je totale styling of kledij kunnen maken of breken.


Carla Kranendonk, beeldend kunstenaar die momenteel internationaal exposeert, staat niet alleen bekend om haar portretten van zwarte mensen maar ook om de schoenen die een grote rol spelen op deze werken. Hieronder gaat ze in op dit aspect in haar werk.
Syndicate content