Columns

Winter 2009/2010

Brief 2 van Adil aan Tess

Zie brief 1: http://www.oerdigitaalvrouwenblad.com/pp/story/brief-1-van-adil-aan-tess


Amsterdam, december 2009


Beste Tess,

Wat een levensverhaal! Ik ben benieuwd in hoeverre de Indische achtergrond van je ouders op jou van invloed is? Daar mag je me wel meer over vertellen. Wat mij verder opviel in je brief was dat jouw ouders en grootouders een heel andere geschiedenis hebben dan die van mij. Jij komt uit een familie die al een paar generaties studeert. Ik kom uit een arbeidersfamilie. Dit verschil in het verleden, bepaalt ook wel het verloop van de toekomst. Voor jou is het vanzelfsprekend om te studeren. Voor de nakomelingen van mijn opa is dit een weg die we nu bewandelen.

Brief 2 Tess aan Adil

Brief 1 van Tess aan Adil: http://www.oerdigitaalvrouwenblad.com/pp/story/brief-1-van-tess-aan-adil

Canada, december 2009

Beste Adil,

Bedankt voor je brief en je antwoorden op mijn vele vragen. Leuk dat je me uitlegt waar de Berbers vandaan komen. Excuses voor de onduidelijkheid in mijn brief. Je vraagt me wat ik van Marokkanen vind. Het besef dat ik een positiever beeld van Marokkanen kreeg toen ik in Marokko was, maakte dat ik mij realiseerde dat ik toch een negatiever beeld had dan ik zelf toegaf. De vraag van jou wat ik van Marokkanen vind, is daarom niet zo makkelijk te beantwoorden omdat het om een grote groep mensen gaat. Ik moet dus gaan generaliseren. Ik denk dat ’de Marokkanen’ in verschillende groepen zijn te verdelen. De groep die het meest wordt belicht in de media, is een probleemgroep. Het probleem in Nederland is, naar mijn mening, dat we daar met een vergrootglas naar kijken. De Marokkaanse cultuur is anders dan de Nederlandse cultuur. Omdat ieder mens houdt van wat vertrouwd is, van traditie en gewoonte, kunnen twee verschillende leefwijzen, culturen wel eens botsen. De reactie op verandering is vaak angst en ik denk daarom dat Nederland (ook lekker generaliserend) zo heftig reageert op ‘de Marokkanen’. Naar mijn mening is dit alleen te verhelpen door te proberen elkaar te begrijpen. Een goed begin is dezelfde taal spreken waardoor communicatie mogelijk is. Daarom ben ik ook een groot aanhanger van de verplichte integratiecursus.

Beeldcolumn 1

Gelijkheid en Broederschap

Couturier Aziz met "Paris Moi" in het Cobra Museum

Semira Dallali: Zwarte huid als accessoire

De Franse Vogue onder leiding van hippe rockchick Carine Roitfeld is toonaangevend in de modewereld. Het moge zo zijn dat een oprukkend leger van trendsettende fashionblogs een aardige deuk heeft geslagen in het papieren bastion van de modebladen, de Franse Vogue zit nog altijd op de troon. Terwijl de blogs met de vinger aan de rappe pols van de grootsteedse straatmode voor authenticiteit staan, levert de Vogue het fantastische, peperduur geproduceerde sprookje. Zo ook in het afgelopen oktobernummer, met een modereportage die in de blogosfeer voor enige beroering zorgde*. Hiervoor fotografeerde Steven Klein Lara Stone in fetisj-achtige outfits. Naast de slobberende panties, dominatrix laklaarzen, naaldhakken, maskers, pruiken en worgkettingen (Vogue staat voor niks), zagen we het Nederlandse topmodel en de persoonlijke favoriet van Roitfeld ook poseren met een geheel nieuw attribuut: een zwarte huidskleur. Deze blackface was de reden van de ophef, niet de fetisjistische context. Die is inmiddels zo gewoontjes als sushi, zeker voor de fashionista, die zich graag vleit met de gedachte avant-garde te zijn.

Beeldcolumn 2

'Rotterdamse schonen'

Mannequins van de Afrikaanderwijk
Fotografie: Patricia Börger

www.patriciaborger.nl

Statushormoon?

Testosteron. De oorzaak van haantjesgedrag, van voetbalvandalisme, van oorlog, van de economische crisis. Nee, een erg goede reputatie heeft het mannelijk geslachtshormoon niet. Oké, het maakt mannen mannelijk, en daardoor aantrekkelijk voor vrouwen, maar dat komt wel met een hele keur aan bijwerkingen. Of toch niet?

Visuele Column

Peace & Love from Starshine Halasy


Starshine Halasy ook bekend als Helen Fermate bericht over haar tweede leven als zwarte vrouw in de virtuele wereld van Second Life. Second Life is een 3D virtuele wereld, met ruim 10 miljoen inwoners, avatars genoemd. Starshine is een van die avatars. Zij is actief in de Second Life Music & Art Scene.

Mode Gespot

Cristina Pacciani: Ik schilder met vilt en zijde

‘ Vilt is in en dat komt door de hernieuwde belangstelling voor natuurlijke materialen. Bij mij werd de interesse voor vilt gewekt toen ik rond 2004 uitgekeken raakte op het maken van fresco´s. Ik kom oorspronkelijk uit Italië, Florence, en ben dus altijd omringd geweest door deze vorm van beeldende kunst. Fresco’s heb ik een tijdlang met veel plezier gemaakt maar op een gegeven moment wist ik tijdens het proces al precies hoe het werk er uiteindelijk uit zou zien. Toen was het geen uitdaging meer.
Syndicate content