Columns

Zomer- en Herfstnummer 2014

Over de documentaire Sletvrees van Sunny Bergman en Luce Irigaray.


Om maar direct met de deur in huis te vallen: na het zien van de documentaire Sletvrees van Sunny Bergman bleef ik met een teleurgesteld en vooral een onbevredigd gevoel achter. Een beetje hetzelfde gevoel als na een one-night-stand eigenlijk. Ik had het gevoel dat we door deze documentaire in plaats van dichter bij onszelf en onze seksualiteit te komen, verder van onze seksualiteit af worden gemanoeuvreerd, alweer een beetje hetzelfde gevoel als bij een one-night-stand.

Fotograaf Patricia Börger vroeg drie vrouwen wat zij verstaan onder "je sexy voelen".

De foto stamt uit de serie ‘Verdwijnende of Komende Man’, onderdeel van de Graffitti der Natuur. Men kan er alles of niets in zien als men maar weet dat het niet bedoeld is; ook pleisterwerk kent haar verval. Maar in de linkerbovenhoek, als bijvangst, staat het woord Puta geschreven.

De Libanese auteur Rabih Alameddine beschrijft in zijn jongste roman An Unnecessary Woman een bejaarde boekverkoper, die terugkijkt op haar leven. Op een goed moment laat hij haar de Ierse dichter William Butler Yeats citeren:  “The tragedy of sexual intercourse is the perpetual virginity of the soul.”  De tragiek van seksuele gemeenschap is de eeuwige maagdelijkheid van de ziel. et is een poëtische, raadselachtige uitspraak. Het suggereert dat het seksuele lichaam bezoedeld, geschonden is.
Syndicate content