Columns

Herfst-/winternummer 2012-2013

Onlangs publiceerde het populaire Britse dagblad The Daily Mail foto’s van Jon Hamm, de razend knappe acteur die Don Draper vertolkt in de bewierookte tv-serie Mad Men. Op de foto liep hij in Manhattan met zijn lieftallige blonde geliefde, de actrice en scenarioschrijfster Jennifer Westfeldt, met wie hij al een half leven samen is. Ze vormen het ideale Amerikaanse paar: Barbie en Ken, maar dan met hersens.

Vrouwenborsten zijn er in de eerste plaats voor de melk, voor baby’s. De opmerking van de socioloog C. Wright Mills over vrouwen: “Biology is not destiny” is  bij borsten minder van toepassing, hoewel, er is ook melk uit flesjes. Een Chinese Boeddhist heeft in de achtste eeuw uitgerekend dat het in de eerste drie jaar van het zogen gemiddeld om 1630,20 liter gaat. Dat is niet niks, maar de conclusie van die Chinees, dat we daardoor tot oneindige schuldige dankbaarheid gedoemd zijn, gaat me wat ver. Afkomst en vroege jeugd kan je geen mens verwijten.


Een boel mediatieten de afgelopen week. Een groep die zich Stoere Vrouwen noemt, ging op de Dam in Amsterdam uit de kleren voor Fair Fashion. Vrouwen in Montevideo in Uruguay dansten naakt voor het parlementsgebouw om aandacht te vragen voor het recht op abortus. En kunstenares Tinkebell verkocht bij Pauw & Witteman een blootkalender met zichzelf erop omdat ze twee meisjes uit Manila wil redden van de prostitutie.
Drie feministische golven achter de rug en nog altijd is een stel borsten een van de meest effectieve manieren voor vrouwen om de media te halen. Ik word er vrolijk en treurig van. Vrolijk omdat vrouwen wereldwijd het leven kunnen ontregelen, alleen maar met hun lichaam. Treurig omdat deze vrouwen geen ander kapitaal (denken) te hebben dan hun borsten om de media-aandacht op te eisen.

De dag is 14 oktober, een zondag, en ik ben ruim 40 weken zwanger. Om tijdens deze verlofperiode toch goed materiaal voor een column te bemachtigen heb ik mijn vrienden en familie ingeschakeld om me te helpen. Via whats-app vroeg ik "wat doet iedereen vandaag?" en wat bleek? Tafeltennis is populair, zowel in Roosendaal als in Valencia, mijn zusje picknickt in Barcelona, en er wordt volop geklust en/of schoongemaakt. Ook kinderen zijn populair op hun zondagse kiekjes; kleine Hanna is net 1 dag oud en Modi viert zijn derde verjaardag!

Woonomgeving: Suriname - Nederland


De foto's hieronder zijn van vrouwen in Suriname en Nederland die op een of
andere wijze een relatie met elkaar hebben: grootmoeder, moeder, dochter,
kleindochter zus, tante, nicht, achternicht, vriendin, collega, buurvrouw,
ex-buurvrouw of expats.


1
Raam in een hotelkamer in Londen. De dag is begonnen met de typische Engelse mist, maar de zon is aan het doorbreken. Op de achtergrond het financiële centrum van Londen.
Oktober 2012

Bij de Islamitische Touaregs zijn het de mannen die hun gezicht bedekken met een sluier, en niet de vrouwen.

Vrouwen tussen tweedehands en vintage kleding op een warme lentedag.

Op tweedehandsmarkten is nog veel en betaalbare vintage te vinden maar vintage wordt steeds populairder en schaarser. Het best bewaarde geheim van de vintage kledinghandelaar is meestal waar hij zijn spullen inkoopt.
Syndicate content