Columns

Zomer-/Herfstnummer 2011

Amerikanen zijn noeste werkers. Tijd voor vertier hebben ze nauwelijks. Volksfeesten zoals wij die kennen heb ik in éen jaar Houston en twee jaar San Diego nooit meegemaakt. Oud en nieuw bijvoorbeeld stelt weinig voor. Er wordt een lullig beetje vuurwerk afgestoken en om kwart over twaalf is iedereen weer op weg naar huis of ligt al op éen oor, morgen weer een (werk)dag. De vierde juli is een nationale feestdag waarop de Amerikaanse onafhankelijkheid wordt gevierd, vergelijkbaar met onze koninginnedag - met het verschil dat wij onze aánhankelijkheid vieren.

Boodschappen, inkopen doen, ze thuis uitpakken en opbergen. Eten bereiden, koken, dekken, eten, afruimen, afwassen en opruimen. Een kopje thee inschenken, een muziekje spelen, een schilderijtje verhangen. Huisdieren en planten verzorgen. Stof afnemen, stofzuigen, de vloer soppen. Koper en zilver poetsen. Kleine verbouwingen en reparaties, kleren verstellen, breien en borduren. Kleren wassen, drogen, opvouwen en in de kast leggen. Lezen, tv-kijken, e-mailen, huiselijke feesten, samen drinken en grappen maken.

Sympathieke sportinitiatieven in Den Haag en Rotterdam;
Een greep uit een fotoreeks voor Via Vestia

Van onder naar boven:

Daisy in Rotterdam Zuid met haar judoka’s

Yassine op het Cruyf Court in Laak Noord, Den Haag

Laak Noord kickboksen met Giel de Jager

In Amsterdam Oost moeten tijdelijke bewoners van flats in de  Platanen- en Olmenweg hun woningen verlaten. In de woningen komen studenten met tijdelijke contracten. De bewoners verzetten zich hiertegen en voeren diverse  acties. Ook versieren ze de omgeving van de flats met knit- graffiti en boomhuizen.
De foto’s van de boomhuizen zijn gemaakt in februari, die van de knit-graffiti in april.
SBS

Dit is een wetenschapscolumn. In OER bericht ik over mijn ervaringen aan de Vrije Universiteit in een drietal internationale onderzoeksprojecten. Allemaal hebben ze iets te maken met het koloniale verleden. De eerste column ging over “PhotoCLEC”. Dat project ligt goed op stoom. Begin mei was het hele Engels/Noors/Nederlandse onderzoeksteam bijeen in Nederland. We spraken in het Indisch Herinneringscentrum in Bronbeek over de wijze waarop foto’s daar het verhaal van de Indische geschiedenis ondersteunen.
Syndicate content