Columns

Winternummer 2010-2011

Pete Burns werd in de jaren tachtig bekend als de androgyne, sexy uitgedoste leadzanger van de new wave band Dead or Alive, die een internationale hit scoorde met You Spin Me Round. De band heeft geen onvergetelijk oeuvre voortgebracht en is de facto al jaren ter ziele. Burns zelf is dat allerminst, maar zijn roem – alleen nog in Engeland – berust nu louter op zijn inmiddels volop naar het feminiene doorgeschoten uiterlijk, te bizar om nog sexy te zijn.

Dit wordt een wetenschapscolumn. De komende afleveringen van OER zal ik berichten over mijn ervaringen in een drietal internationale onderzoeksprojecten. Allemaal hebben ze iets te maken met het koloniale verleden. Deze eerste column gaat over ‘PhotoCLEC’, een project over koloniale fotocollecties. Vanuit drie landen – Engeland, Noorwegen en Nederland – werken we daarin samen aan een vergelijking van fotografische tradities in koloniale verhoudingen.

´Historisch gezien is er een moment in de Westerse cultuur waarop vrouwen de arbeidsmarkt gingen betreden. Tijdens de oorlog is er een dramatische verandering gekomen in het vaste rollenpatroon dat mannen altijd buiten werkten en vrouwen thuisbleven met de kinderen. Mannen moesten opeens naar het front en vrouwen trokken noodgedwongen de industrieën in. Maar vrouwen gingen vervolgens op de arbeidsmarkt ook aanvankelijk voortzetten wat ze eigenlijk al deden in het dagelijkse leven, namelijk het verzorgen en dienen van anderen.
Syndicate content