Flits


1.    Welke maat bh had je voordat je borstkanker kreeg?

Ik had toen maat 80 C en ik was 52 jaar.

2. Wat vond je ervan om borsten te krijgen?

Ik vond het heel spannend, ik was er ook trots op. Ik vond het mooi. In mijn klas, nog op de basisschool, was ik één van de eersten die borsten kreeg en begon te menstrueren. Ik was toen elf.

Papa was a rollin’ …Nobody
Spel en concept: Joy Wielkens
Muziek: Vladimir Spišiak


Fouad Laroui  Poldermarokkanen
De Geus 157 blz.
Oorspronkelijke titel: Des Bédouins dans ls polder. Histoires tragi-comiques de l’émigration
Vertaling: Frans van Woerden
ISBN 978 90 445 1886 3


De Belgische kunstschilder René Magritte had lak aan kunstenaarsconventies. Op de vroege ochtend hees hij zich in driedelig grijs om als een doodgewone meneer in de hoek van de woonkamer zich aan de schilderarbeid te wijden. Als surrealist had hij ook lak aan de aardse wetten.

Ongeveer 13.000 vrouwen krijgen in Nederland jaarlijks de diagnose borstkanker en rond de 3500 overlijden daaraan. Dit betekent dat iedereen in Nederland wel iemand in zijn directe omgeving moet kennen die borstkanker heeft of heeft gehad. 

‘Ik ging naar Bommel op de brug te zien.’ (Martinus Nijhoff)


Wij, van de redactie van Oer Digitaal Vrouwenblad, gingen naar Antwerpen om de tentoonstelling Hungry Eyes te zien die van 9 februari tot 5 juni 2010 hangt in FoMu, het Fotomuseum in Antwerpen.

Mooier kun je het niet krijgen als pers. Het is een onderwerp waarop je je kunt uitleven als op een lap deeg. Uitrollen en nog eens uitrollen tot het deeg zo dun is dat je er doorheen kunt kijken. Dan maak je er weer een bal van en je kunt er opnieuw aan de slag. Zo wordt de doopceel van Dominique Strauss-Kahn op dit moment gelicht: we weten inmiddels waar Strauss-Kahn  is geboren, waar hij school is gegaan, waar hij wel en niet van houdt.


Tentoonstelling Cars and Traces
Besabeé Romero
Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam
24 september 2010 tot 27 februari 2011

Tjebbe van Tijen/Imaginary Museum Projects
Aan de Wilde Kust: Stedman 1777 Revised in het jaar 2010

 

 

 

Op 2 juni a.s. gaat de opera AMYGDALA in première op de Operadagen in Rotterdam. AMYGDALA, muziektheater over de kracht van herinneringen, bezingt het verhaal van een oudere man die zijn geheugen begint te verliezen. Zijn geest begeeft het, maar zijn hart klopt door. 
Rita Knuistingh Neven componeerde de muziek bij het libretto van Peter Swanborn.


 

Schrijfster Usha Marhé, bekend van het boek Tapu Sjén/Bedek je schande nam het initiatief tot de Nationale Theedrinkdag op 30 mei aanstaande. Hieronder geeft ze haar motieven weer voor dit burgerinitiatief.
Aan het eind van dit theaterseizoen zal actrice Trudy de Jong (58) meer dan 200 keer gestaan hebben in ‘De Tweeling’, het toneelstuk gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Tessa de Loo. Twaalf jaar geleden vond de eerste opvoering van het stuk plaats. Het is nu voor de derde keer hernomen. Vijfenzestig jaar na de bevrijding, zegt actrice De Jong, is het thema nog meer dan actueel, omdat ook nu nog de vraag leeft of dit drama voorkomen had kunnen worden en wat goed is en fout.

 


 Op 30 januari overleed de filmmaker Carrie de Swaan. Ze was al enige tijd ernstig ziek. Carrie was een filmmaker zoals een filmmaker moet zijn: ze ging er helemaal voor. Het liefst was ze achter de Mac in haar montageruimte. Filmmontage is ook zoiets als het leven opnieuw samenstellen, maar dan zoals je het hebben wil. Dit er in en dat er uit, dit laten we zo, daar muziek onder, maar welke muziek? Filmmontage was haar passie en ze heeft prachtige films gemaakt.


Aan de muur bij de eettafel van de in popkringen gezaghebbende recensente Hester Carvalho hangt een prachtig schilderijtje van twee vrouwen die dicht bij elkaar staan. Wat zoeken ze bij elkaar? Wat is hun relatie? Wat willen ze aan elkaar vertellen? 
De maker van dit portret blijkt bij navraag de beeldend kunstenaar Karl Carvalho, de  vader van Hester. Door hem en haar moeder kwam Hester al jong in aanraking met de wereld van de verbeelding. Dit kreeg zijn beslag in haar pas verschenen roman ‘De Liefhebber.’

 

 

 

 

 

 

 

De Liefhebber
Hester Carvalho
Nieuw Amsterdam Uitgevers
ISBN 978 90 468 0717 0
176 blz.De arbeidsmarkt, zo stellen deskundigen, kan niet meer zonder vrouwen en zeker niet zonder de hoogopgeleide. Meer meisjes dan jongens volgen een universitaire of hbo-opleiding, maar in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar werken er minder vrouwen dan mannen. Dit terwijl er een structurele behoefte is aan meer mensen op de arbeidsmarkt. De Taskforce Deeltijdplus vindt dat alle beslissingen van daartoe bevoegde instanties erop gericht moeten worden dat meer vrouwen, en dan vooral de hoogopgeleide, aan het werk gaan. Dit zou onder andere gestimuleerd moeten worden door een wettelijk recht op flexibel werken. Daarnaast zou de algemene heffingskorting afgeschaft moeten worden. Wat deze korting precies inhoudt, legt econoom/belastingadviseur Jan Stapel hieronder uit.
Lieke (51)*, doctoranda in de arbeidspsychologie en moeder van twee kinderen, stopte 12 jaar geleden om gezondheidsredenen met haar baan in het hoger onderwijs. Omdat haar man kostwinner is, ontvangt zij maandelijks een heffingskorting van 150 euro. Wat vindt ze van deze regeling en hoe kijkt ze aan tegen een eventuele opheffing? 
BH

Artistiek directeur en regisseur Marjorie Boston: Wij herkennen perfectie alleen door het bestaan van imperfectie


BH
Theaterstuk van het theaterproductiehuis MC
Van 4 maart t/m 28 mei in verschillende theaters
www.mconline.nl

Anne Verhoijsen: Een beeld dat vorm wordt gegeven

 


 

Vrouwen van Haiti: Symbolen van Verzet

Syndicate content