Voorwoord

Nummer 2017
Schoenen


Schoenen zijn er om onze voeten te beschermen, in koude gebieden, warm te houden, maar ze zijn, zoals zoveel andere zaken in ons leven, ook verbonden aan sociale codes en status. In dit nummer gaan we in op een aantal aspecten van schoenen. Zo vertelt de kunstenares Carla Kranendonk over de betekenis van schoenen tijdens de zwarte slavernij en beschrijft Liza Snook hoe de Britse politica Theresa May codes doorbreekt. Bram de Vries neemt ons mee door de geschiedenis van hakken, een onderwerp waar Karen Ubink bij aansluit en ons uit de doeken doekt wat er gebeurt als we last krijgen van onze voeten. Sandy ligt een tipje van de sluier door ons te vertellen over de hakken-fetish van haar partner.
Twee bijdragen kwamen uit Belgiƫ. Wat betekenen schoenen voor de Belgische vrouw? Kathleen en Perihan vertellen ons daar het een en ander over.
En hoe zit het met het geloof en schoeisel? Yasemin, moslima, geeft aan wat toegestaan is binnen het moslimgeloof. Vanuit heel ander perspectief belicht Semira Dallali Filarski in een column het fenomeen schoenen en ze is instaat een verbinding te leggen tussen dochters van rijke vaders, als Ivanka Trump, een kind dat haar schoen zette met Sinterklaas en Irak.

Over schoenen en voeten valt nog veel meer te vertellen. Zo hebben we het o.a. niet eens over mensen met voeten die in de gewone schoenenwinkels moeilijk te krijgen zijn omdat ze grotere of juist kleinere voeten hebben dan wat standaard is, leven op 2 verschillende maten of met extreem smalle of brede voeten door het leven gaan.
Stof te over dus voor nog een nummer in de toekomst maar voorlopig is dit dus het aanbod. Veel leesplezier!

Henna Goudzand Nahar
Hoofdredacteur
Syndicate content